Verpleegkunde.net

 

Voor en door verpleegkundigen!

 

Een selectie van internetsites die je kunnen helpen meer zicht te krijgen op de fases en de inhoud van het verpleegkundig proces

Het proces waarmee verpleegkundige zorg tot stand komt is een complex proces waar veel verwondering, onderzoekend vermogen en kennis wordt gevraagd van de verpleegkundige. De sites zijn in het Engels en in het Nederlands.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verpleegkundig proces

Iedere verpleegkundige zal zeggen dat het belangrijk is dat er een goed verpleegplan wordt gemaakt. Methodisch werken is een noodzaak!  Wat dan een verpleegplan is en wat goed is? Wat is dan een zorgplan of multidisciplinair dossier ? Wat is de relatie met een medisch dossier? Heb je een zorgtheorie nodig? De PES een Foefje? Veel verpleegkundigen kennen de 11 gezondheidspatronen van Marory Gordon, maar wat moeten we met Linda Carpenito, ICIDH / ICH, Betty Neuman, NANDA? Waar zijn Orem en Rogers gebleven? Er is veel ondersteuning te vinden het verplegen te ondersteunen. Binnen de fases van het verpleegproces een aantal voorbeelden.

 

zie ook:

 

Nederlandstalig netwerk NANDA-I

 

Lectoraat verpleegkundige diagnostiek

 

Klinisch redeneren en verpleegkundige classificaties

Werken met Omaha System, Nanda-I/NIC/NOC

Verpleegkundig assessment

Het verpleegkundig assessment is het op verschillende manieren verzamelen van gegeven over de cliënt. Een continu proces dat wordt ondersteund door het gebruik van verschillende classificatiemodellen.

 

M. Gordon

 

L. Carpenito

 

B. Neuman

 

Omaha

 

ICF

 

Callista Roy

Verpleegkundige diagnoses

Verpleegkundige diagnoses kennen we van bv. de NANDA, maar worden in de praktijk nog eigenlijk te weinig benut. Binnen de thuiszorg komt daar nu verandering in. Verpleegkunde opleidingen geven klinisch redeneren een centrale plaats in de opleiding

 

Zie NANDA International

Verpleegkundige zorgresultaten

De planningsfase binnen het verpleegproces omvat twee elementen:

Het bepalen van het resultaat van de zorg die verwacht wordt, Het formuleren van dat resultaat dat de zorgvrager kan bereiken en het bepalen van de strategie.  Het omschrijven van de zorgverlening die noodzakelijk is om dit resultaat te bereiken  en zijn een aantal voorwaarden verbonden:

 

Verpleegkundige interventies

Verpleegkundige interventies zijn gebaseerd op verpleegkundige diagnoses en zorgresultaten, maar ook op behandel resultaten van andere disciplines. Deze zijn ook wel afgeleide taken genoemd.

 

NIC

Verpleegkundige evaluatie

De evaluatie van de zorg is natuurlijk terug te vinden in de rapportage van de verpleegkundigen. Belangrijk is dat ook hier een methode gebruikt wordt.

 

Evaluatie van zorg

Casuïstiek Klinisch redeneren

Werk je als verpleegkundige in de praktijk of loop je stage als student verpleegkunde dan heb je de mogelijkheid in die praktijk klinisch te redeneren en methodisch te komen tot verpleegkundige diagnoses.

Wil je deze vaardigheden oefenen is er casuïstiek ontwikkeld waarmee u kunt oefenen.

Contact: Rens Martijn